Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Zkuste vyhledat např.   Gramatika, Čeština, Pravopis

Kdy a jak se slaví Mezinárodní den kávy?

Hello 0

Mezinárodní den kávy vyhlásila na první říjnový den Mezinárodní organizace pro kávu (anglicky International Coffee Organization = ICO) . Tento den má sloužit k oslavě pití kávy a napomáhat  podpoře kávy produkované a prodávané podle standardů hnutí Fair trade. Je to také příležitost, aby si lidé na celém světě připomněli nelehké pracovní a životní podmínky těch, kdo kávu v Latinské Americe, Africe a Asii pěstují. Po celém světě probíhá v rámci Mezinárodního dne kávy i řada speciálních akcí pro „kávomily“, jako je káva se slevou či zdarma.

Kdy se slaví Mezinárodní den kávy / Světový den kávy?

Mezinárodní den kávy se slaví prvního října (1.10.) a také se mnohdy označuje jako Světový den kávy.

Proč se slaví Mezinárodní den kávy?

Cílem je propagovat kávu, kávové farmáře a spravedlivé podmínky mezinárodního obchodu s kávou. Zároveň připomenout nejširší kávovou komunitu. Způsob oslav tohoto dne může být velice rozmanitý od připomenutí konkrétních kávových farmářů až po vzdělávací akce a kampaně.

Uchazeči či návštěvníci různých kávových festivalů mají možnost dozvědět se zajímavosti o kávě, účastnit se workshopů a hodnotných přednášek. Zájemci si mohou sami vyzkoušet tradiční i alternativní metody přípravy kávy pod vedením zkušených baristů a odborníků. Můžete se tak dozvědět něco o pěstování kávy a o životních podmínkách pěstitelů

Pro kávu se spousta lidí opravdu hodně napracuje. Pěstitelé, pracovníci pražíren, baristé, majitelé kaváren a mnoho dalších. Nejtěžší práci mají právě pěstitelé v Asii, Africe a Latinské Americe. Za jeden šálek kávy si vydělají v přepočtu asi jeden cent (0,22 Kč).

Nebo získáte více informací o původu různých typů kávy, kterou pravidelně pijete (nebo zajímavosti – třeba kolik kilometrů musí zrnka kávy procestovat, aby se dostala až do vašeho šálku). Nebo vás jen v tento den v některé kavárně naučí připravovat si kávu novým způsobem (nebo staronovým – ale budete to alespoň dělat tentokrát správně).

Po celém světě probíhá v rámci Mezinárodního dne kávy i řada speciálních akcí pro „kávomily“, jako je káva se slevou či zdarma.

Zajímavosti o kávě

  • Kávu poprvé objevil etiopský pasáček koz v 9. století. Respektive samy kozy ho ke kávě dovedly.
  • V 16. století se v islámských zemích káva zakazovala pro svoje účinky na nervovou soustavu.
  • Newyorčané prý vypijí až sedmkrát více kávy než kdekoli jinde. Snad to bude tím, že v tomhle velice hustě osídleném velkoměstě je kavárna na každém rohu.
  • Káva původně nebyla považována za něco k pití, ale k jídlu. První africké kmeny nepražily kávová zrnka a nezalévaly je vodou, ale zpracovávaly je spolu s tukem do jedlé koule, kterou potom pojídaly a dodávaly svému tělu energii z obsahu kofeinu.
  • Existuje přes padesát různých chutí kávy.
  • První kavárna u nás se vznikla v Brně v 18.století.
  • Poměrné rozšířeným druhem kávy je káva s alkoholem – Rusové přidávají do kávy vodku a Češi slivovici, Italové amaretto, Finové zase brusinkový likér.
  • “Caffé Americano” pochází z doby, kdy americkým vojákům ve druhé světové válce bylo nařízeno pít espresso s vodou, protože bez ní to bylo příliš silné.
  • Odhaduje se, že počet vypitých šálků kávy za den po celém světě je zhruba kolem tři bilionů.
  • Průměrný Čech za rok vypije asi 1,82 kila kávy. Vlastně je to ještě o něco víc, protože 15,9 % českého obyvatelstva tvoří děti do 15 let.

„Teď, když jsem odsouzen, tak ti to řeknu. Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a...

Káva a její vznik a vývoj z různých koutů světa

Wellington, Nový Zéland

Neoficiálním novozélandským národním nápojem se stal tzv. flat white – káva podobná latte s menším množstvím mléka. Údajně vznikla v australském Sydney, ale právě ve Wellingtonu byla zdokonalena. „Wellingtonští opravdu znají svou kávu a v okolí města je velmi vysoký standard.“

Hanoj, Vietnam

Když byl Vietnam kolonií Francie, založili Francouzi na konci 19. století kávové plantáže po celé zemi. Pití kávy se stalo hluboko zakořeněnou místní tradicí, Vietnam patří k největším producentům kávových zrn na světě. Vaří se v tradičním filtru, odkapává do šálku a výsledkem je hustý, intenzivní nápoj. Pije se bez mléka, protože dříve ho bylo nedostatek a Vietnamci si na to již zvykli. Může se osladit kondenzovaným mlékem. Obyvatelé Hanoje si oblíbili vaječnou kávu, tzv. ca phe trung, u níž se na černou kávu nanese krémová pěna z vaječného bílku.

Melbourne, Austrálie

„Kultura kávy v Melbourne je neuvěřitelná,“ je zde tak nedílnou součástí životního stylu, že město dokonce hostí každoroční výstavu kávy. Kdybyste někdy měli příležitost místo navštívit, ochutnejte piccolo latte. Jedná se o espresso s malým množstvím mléka, takže chuť kávy je intenzivnější.

Seattle, Spojené státy

„Káva je naše tekuté sluneční světlo v Seattlu,“. „Vášeň pro tento produkt spolu s velkým počtem kaváren po celém městě vytvořily kulturu neustálého zlepšování prostřednictvím konkurence a kamarádství.“ Tohohle se obyvatelé i návštěvníci drží.

Island

Skandinávci patří podle Worldatlas.com mezi největší konzumenty kávy na světě. Ještě o generaci zpět byly káva a koláč součástí odpolední přestávky, ale lidé se více než na nápoj soustředili na kvalitu dortu. To se dramaticky změnilo – kavárny se nacházejí všude a soustředí se především na vaření latte a cappuccina. Zajímavé je, že na Islandu nenajdete velké komerční kávové řetězce.

Řím, Itálie

Káva je natolik zásadní součástí italské kultury, že jen zřídka narazíte na místní, kteří ji nepijí. Ale věřte tomu, nebo ne, není vždy tak snadné najít v Itálii slušné espresso. Kritici říkají, že Italové jsou odolní vůči přijetí moderních baristických technik. Pro Řím i celou Itálii je tradiční konzumace espressa, mléčné kávy se pijí pouze při snídani.

Vídeň, Rakousko

Vídeňské městské kavárny byly v roce 2011 zapsány jako nehmotné dědictví na seznam UNESCO. Moderní znalci kávy, jako je vídeňský kávový bloger Lameen Abdul-Malik z From Coffee With Love, připouštějí, že úroveň těchto oblíbených institucí, které pomalu fungují jako veřejné obývací pokoje, zaostávala v kávové technologii a obsluze. To se ale podle blogera začalo měnit poté, co Vídeň v roce 2012 uspořádala mistrovství světa baristů a otevřely se nové nezávislé kavárny. Pokud někdo město navštíví, měl by ochutnat tradiční vídeňskou kávu, ve které nesmí chybět našlehaná smetana.

Kdo nebo co je to barista?

Pokud nevíte, kdo nebo co je to barista, tak barista je kávový umělec. Jedná se o specialistu (experta) na přípravu kvalitní kávy a nápojů na bázi espressa.

Barista je také italský výraz pro barmana/barmanku. Množné číslo má v italštině formu baristi (m) nebo bariste (ž). Termín byl převzat angličtinou, v níž se jeho význam mírně změnil. Zatímco v Itálii barista podává všechny druhy nápojů, v anglicky mluvících zemích je to člověk, který profesionálně připravuje a podává nápoje na bázi espressa, především v kavárnách. S tímto významem se výraz následně stal součástí německého jazyka.

Bez zkušeného baristy se neobejde dobrá pražírna, kavárna ani restaurace. Zkušený barista by měl mít dobrý přehled o jednotlivých druzích kávy (kávových zrn) a kávových směsí, z nichž vaši kávu připravuje a mít základní znalosti o pěstování kávy, jejím sběru, zpracování, pražení i uchování.

Barista by měl také znát i dobře pražírnu, odkud kávu odebírá – protože při procesu pražení kávy se mění zelená kávová zrna na praženou kávu a každému pražičovi se může podařit během procesu pražení rozvinout jiné chutě u kávy.

Dobrý barista má však nejenom rozsáhlé znalosti o kávě samotné, ale měl by (musí) umět také dokáže správně připravovat, zdobit a podávat zákazníkům kávové nápoje. Barista je rovněž mistrem “latte art” který v cappuccinu vytváří obrazce naléváním mléčné pěny na espresso. Barista pro práci ve svém oboru také potřebuje si dobře rozumět se svými nejbližšími kolegy – mlýnkem a kávovarem a umět ovládat stroje na espresso, mléčné pěny a umět je také v čistit (poradit si se základním servisem a údržbou těchto strojů). Všechny tyto dovednosti by si měl barista osvojit ve specializovaných kurzech pro baristy.

Víte, co je Latté Art?

Kreslením na pěnu se zabývá i celý obor zvaný Latte Art, který vznikl nezávisle na sobě hned v několika zemích, ale hlavní kořeny má v Itálii. Umění je v nalití mléčné pěny do espressa tak, aby na povrchu kávy se vytvořil obrazec.

Existují právě dvě základní techniky Latte Artu, tedy podle toho co ke zdobení používáte. Pokud použijete techniku free pour – tak u téhle techniky nepotřebujete žádný nástroj,  pouze naléváte mléčnou pěnu do šálku a krouživými pohyby vytváříte obrázek.

A druhá technika etching – v téhle technice kreslíte pomocí topingu či kakaa za pomocí šablon, párátek nebo špejle. Latte Art se v posledním desetiletí těší veliké oblibě dokonce tak moc, že vznikla disciplína, ve které se konají nejrůznější soutěže, také i v mistrovství světa.

Latte Art povýšil Japonec Kazuki Yamamato, který kávu zdobí zajímavými 3D sochami právě z mléčné pěny. Vytvoří jednu figurku přibližně za 3-5 minut.

Jak správně připravit kávu

Naprostý základ k tomu, abyste si vychutnali libový šálek kávy, je naučit se, jak správně připravit kávu ve french pressu, v moka konvičce, za pomoci dripperu. Připravit doma dokonalé espresso a cappuccino přímo z kávového zrna a vody není až tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát – ostatně uvidíte sami.

Základ je používat čerstvou kávu – jedině čerstvá káva a voda s příznivým chemickým profilem dají šálku kávy chuť a aroma, které očekáváte. Zvětralé kafe v polootevřeném sáčku, který vám tam leží 2 roky, asi nebude to pravé ořechové. Největší nepřátelé dobré kávy jsou totiž voda a vzduch (a čas :-)).

Čím déle káva vystavena těmto „okolní vlivům“, tím více se podepíší na její chuti (káva zkrátka bude hnusná). Aby si káva zachovala co nejvíce svých chuťových vlastností, je třeba držet se tzv. „Pravidla 15“:

  • Vaše káva musí být upražena do 15 měsíců od sklizně.
  • Po upražení je třeba kávu umlít do 15 dnů.
  • Namletou kávu je třeba spotřebovat do 15 minut.
  • Pokud budete držet „Pravidla 15“, vaše káva si zachová vše, co ji dělá kávou – bude mít dokonalou a osvěžující chuť. Pro maximalizaci prožitku a chuti, si kupujte spíše zrnkovou kávu. Rozemletá kávová zrna v mleté kávě totiž ztrácí své vlastnosti – i v případě, že je vakuově balená. Protože vakuum pouze zpomalí její stárnutí, ale rozhodně jej nezastaví. Kávu umelte vždy těsně před přípravou (nikdy si ji nezkoušejte namlít dopředu na několik dní nebo týdnů do zásoby).

    A na jakou hrubost kávu namlít? Mrkněte na článek Jak správně připravit a namlít kávu?

    Nekvalitní voda dokáže zničit i tu nejlepší kávu, protože voda tvoří její značnou část. Na co byste si měli dávat pozor u vody při přípravě kávy? Na její chemické složení a na teplotu, kterou voda při přípravě kávy má. Většinou má sama o sobě výraznou chuť, která kávové aroma přebije a znehodnotí, zároveň na sebe jen obtížně absorbuje kávové silice uvolněné při přípravě. I ta nejlepší káva pak získá ošklivou pachuť. Máte podezření, že voda, která vám teče z kohoutku, a používáte ji na přípravu kávy, může mít nevhodné chemické složení? Nechte si udělat rozbor vody z kohoutku. Nebo si jej udělejte sami – nejlevnější stojí pár set korun.

    Pokud vám vyjde, že vaše voda v domácnosti je příliš tvrdá, řešením mohou být filtry na změkčení vody nebo přímo změkčovače vody, které se nasazují přímo na kohoutek, filtrační konvice, reverzní osmóza, nebo také balená voda s vyhovujícím složením. Řešení je několik, je jen na vás, které vyberete a které vám dovolí peněženka.

    Další věc, která může negativně ovlivnit kvalitu a chuť samotné kávy – je teplota vody.

    Nyní tedy už víte, jak zajistit, abyste měli vše potřebné na přípravu dobrého kafe (kvalitní zrno, čerstvě namleté, voda, kterou používáte, má ideální chemické složení) – to poslední, čím ji můžete doslova na závěr hezky dokurvit, je, že ji zalijete naprosto vroucí vodou (dosahující teploty 100 stupňů). Simsala bim, právě jste to celé posrali. 😀

    Pokud jste někdy měli opravdového baristu někdy doma a uvidí vás, jak na to kafe lejete naprosto vroucí vodu, zabije vás. Protože on tomu na rozdíl od vás fakt rozumí. 🙂

    Pokud to přeženete s teplotou vody, zrna uvolní rezidua, která vznikla při pražení, káva je pak spíše spálená a chutná spíše hořce. To nechceme, že? No tak to tam zase ihned po zapípání rychlovarné konvice okamžitě nelijte. 😀

    Ideální teplota vody při přípravě kávy je kolem 90 stupňů (plus minus až 5 stupňů dle konkrétního způsobu přípravy). Pokud vodu ohříváte v rychlovarné konvici, nechte ji projít varem.

    Jakmile se konvice vypne, počkejte ještě alespoň půl minuty. Právě za tu dobu by měla teplota vody poklesnout na požadovaných cca 90 °C. Samozřejmě, záleží na objemu ohřívané vody, na tvaru konvice, na teplotě vzduchu v místnosti (a na tom, zda bude dneska úplněk či ne). Pokud si nejste jisti, že jste na správné teplotě, nebojte se použít teploměr (ideálně ten, co jste si ráno strkali do zadku, když jste si kontrolovali, zda nemáte horečku – káva pak bude možná také chutnat trochu jinak).

    Na trhu jsou také rychlovarné konvice s regulací teploty. Většinou ale umožňují nastavovat teplotu po 5 stupních – 80, 85, 90, 95, 100.

  •  
  • 6
  •  
  •  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Ostatní uživatelé také četli:

Téměř totožná slova, ale přesto zcela odlišný význam. Tak lze popsat dvojici grand a grant. Nutno podotknout, že obě varianty jsou správné, ale musí se použít ve správném kontextu. Grand je slovo, které se do české slovní zásoby dostalo z francouzského jazyka. V doslovném překladu znamená velký, ale používá se i v jiných významech. Grand je také označení...

Vitrína je označení pro prosklenou skříň, která je určená pro vystavování předmětů. Podle české gramatiky je jediná přípustná varianta a tou je vitrína. Může se to zdát divné, že se právě ve slově vitrína často chybuje. V latině je slovo vitrinus a v němčině Vitrine. Proč by tedy Češi měli mít něco speciálního? Máte pravdu, často se...

Objetí zdarma (Free hugs) můžete získat zejména 5. července. Právě v tento den se lidé po celém světě na veřejnosti objímají, a to především s osobami, které vůbec neznají. Kromě Mezinárodního dne objetí zdarma exituje také Mezinárodní den objímání, který připadá na 21. leden. Kdy slavíme Mezinárodní den objetí zdarma? Mezinárodní den objetí zdarma každoročně...

Kdo má pravopis v malíku, ten by ve slově osamělý neměl chybovat. Pro ostatní tu máme jednoduché vysvětlení, díky kterému se už nespletou. Pravopisně správně je pouze osamělý! Proč tomu tak je? Odpověď je jednoduchá. Přídavné jméno osamělý je odvozené od zájmena sám, ve kterém není přítomná skupina „mně“. Proto ani v přídavném jménu „mně“ nebude. Na...

Píšete spíše vztyk nebo styk? Pokud vás tato otázka zarazila, může to znamenat dvě věci. Buď absolutně nevíte nebo znáte správnou odpověď a tudíž vám došlo, že otázka je špatně položena. Pojďme si vysvětlit proč. Kdy píšeme vztyk a kdy stykVztyk označuje stoupnutí si. Nic jiného. Když na někoho zakřičíte vztyk, je to rázný způsob,...

Response je anglicky odezva, odpověď. Je to termín, který se používá v mnoha odvětvích lidské činnosti. Například v marketingu, IT a teorii komunikace. V oblasti marketingu je response označení pro odezvu na komunikaci značky. Je to možná trochu krkolomné, takže to zkusíme znovu, lépe, radostněji. Je to vyjádření toho, jak cílová skupina reaguje na to, co se jim...

Jakost vody ovlivňuje celá řada faktorů. Některá místa v republice jsou známá tvrdou vodou, jiná železitou a v ostatních regionech se v pitné vodě objevují další nežádoucí příměsi. Pravidelnou kontrolou zjistíte, jestli voda splňuje zákonem povolené limity, nebo je nutné provést nějaké opatření, které povede ke zlepšení kvality vody. Kontrolu vody není vhodné podceňovat. V některých případech dokonce...
Načíst dalších 10 článků