Kdy se Mezinárodní den polévky gazpacho slaví?
Polévka gazpacho
Oblíbená polévka z oblasti Andalusie (autonomní společenství Španělska) proslula zejména tím, že se podává studená. Původní receptura polévky byla značně ovlivněna řeckou, římskou, maurskou a také arabskou kulturou. Tradiční verze polévky se skládala ze starého chleba, olivového oleje, česneku a tekutiny, obvykle vody nebo octa. Vše se společně tlouklo v hmoždíři, až vznikla polévka. Přidávala se také různá zelenina a mandle, které byly k dispozici. Tato polévka se vyvinula do různých variant, nejoblíbenější po celém světě je rajčatová varianta, která se podává studená. V některých oblastech Španělska se však často podává ohřátá.
Nyní se gazpacho stalo obecným označením pro studenou polévku, která má zeleninový nebo ovocný základ a která obsahuje podobné koření jako původní tradiční verze polévky.
Odkud Gazpacho pochází?
Římští vojáci s sebou běžně nosili sušený chléb, česnek a ocet, aby si připravili základy této jednoduché polévky. Popularitu však získala až v daleké Andalusii. Tu v 8. století ovládli Osmané a Maročané, kteří přišli z druhé strany Středozemního moře, přinesli polévku, které říkali Ajo Blanco. Tuto polévku si s sebou na své cesty ze Španělska pravděpodobně vzal i Kryštof Kolumbus. Když přivezl rajčata, okurky a různé druhy paprik, polévka se vyvinula do dnešní podoby. Nyní se do ní přidávají nejrůznější věci, například také meloun Cantaloupe.
V Andalusii se pěstovaly olivy a mandle, citrusy, vinice a korkovníky. Před staletími dostávali polní dělníci příděl jídla v podobě zeleniny a oleje. Z okoralého chleba s přidaným česnekem, olejem a jakoukoli zeleninou roztlučenou v hmoždíři s přídavkem vody vznikla v úmorném vedru žízeň hasící polévka, která se snadno trávila a zároveň vyživovala organismus.
Tradičně se gazpacho připravovalo ve velké dřevěné míse zvané Dornillo. Dámy tuto polévku připravovaly přímo na polích, byla to perfektní polévka k uhašení žízně polních dělníků.
Etymologie slova gazpacho
Odkud pochází slovo Gazpacho? To nikdo neví, ale spekulace jsou různé. Jedna verze říká, že slovo pochází z řeckého výrazu pro pokladničku na sbírku v kostele, kam lidé dávali mince různých tvarů, a dokonce i chléb. Jiní tvrdí, že slovo má arabský přízvuk, Španělsko navíc bylo mezi 8. a 15. stoletím pod kontrolou Osmanů.
Někteří tvrdí, že slovo pochází z hebrejského slova gazaz, což znamená rozbít na malé kousky. Janet Mendelová se domnívá, že pravděpodobně pochází ze starého latinského slova „Caspa“, což znamená úlomky nebo malé kousky. Všechny tyto domněnky nám dávají představu o technice přípravy tohoto receptu.
Přesná etymologie slova však známa není, ačkoliv na toto téma probíhá mnoho diskusí.
Jak oslavit Mezinárodní den polévky gazpacho?
Zajděte do španělské restaurace
Pokud chcete svěřit oslavy gazpacha do rukou odborníků, koukněte na Google a najděte nejlepší španělskou restauraci ve svém okolí. Samozřejmě jste tu kvůli gazpachu, ale pro body navíc si objednejte sherry (pokud jste plnoletí!) a boquerones. Zavřete oči a představujte si, že jste ve Španělsku.
Udělejte si vlastní gazpacho
Pokud si přejete spíše praktickou oslavu, můžete si polévku připravit doma. Vydejte se do obchodu s potravinami nebo na farmářský trh pro zeleninu (nezapomeňte se ujistit, že je čerstvá!) a ze spíže vytáhněte olej, ocet, sůl a pepř. Vezměte mixér a máte hotovo! Pokud můžete, snažte se polévku připravit několik hodin před plánovanou konzumací: zjistili jsme, že se chutě více rozvinou, když mají nějaký čas na to, aby se prolnuly.
Uspořádejte tapas party
Gazpacho máme rádi, ale neřekli bychom, že je samo o sobě uspokojivým jídlem (pokud zrovna nejste na očistné kůře). Pozvěte přátele na oslavu a doplňte menu o další chutné a snadné španělské klasiky, jako jsou patatas bravas, gambas al ajillo a tortilla española.
Proč milujeme gazpacho
Je velmi snadné, ale působí exoticky.
Gazpacho není něco, co by mnoho lidí považovalo za každodenní recept – zdá se, že se hodí spíše na speciální večeři nebo do opravdu horkého letního dne. Ale jeho příprava opravdu nemůže být jednodušší. Jděte ven a kupte rajčata, papriky a okurky. Všechno ostatní potřebné najdete ve spíži. Jakmile máte ingredience, není nic jednoduššího, než je nakrájet a hodit do mixéru. To je náš způsob „vaření“.
Existují spousty druhů
Tradičním receptem je rajčatová polévka, ale v průběhu let lidé vymysleli desítky modifikací. Pokud chcete polévku vylepšit, přihoďte do ní třeba pálivou papriku. Pokud dáváte přednost něčemu zelenému, vynechejte rajčata a udělejte si gazpacho z okurek a avokáda. Máte chuť na trochu sladší polévku? Neuvěřitelně oblíbenou variantou se stalo melounové gazpacho.
Nechá vyniknout zeleninu
Připravit gazpacho nemůže být jednodušší, ale nejtěžší je skutečně najít tu nejčerstvější a nejchutnější zeleninu. Vzhledem k tomu, že nepoužíváte žádné tepelné techniky vaření, abyste z nich dostali nějakou chuť, musíte si být jisti, že zelenina je již ve špičkové kondici. Žádná smutná rajčata bez chuti nejsou povolena!
Varianty gazpacha
Kromě andaluského gazpacha se v několika různých variantách objevuje v celém Španělsku, Portugalsku a Maroku.
Původní recept se od dnešních druhů trochu liší. Původně se totiž rajčata nepoužívala až do objevení Ameriky. Moderní kuchaři nahrazují základní suroviny, jako je chléb a rajčata, které najdete v původním receptu, ingrediencemi, jako je například avokádo.
Níže uvádíme několik různých druhů, abychom vám pomohli zorientovat se v různých podobách gazpacha, které si můžete vychutnat:
- Arjamolho – portugalský typ gazpacha, který se podává s grilovanými sardinkami.
- Ajo Blanco – Recept připravíte z česneku, chleba, mandlí, octa, olivového oleje a hroznového vína. Pochází z Maroka.
- Salmorejo – Používá se rajče, chléb, olivový olej a česnek. Polévku doplňte buď vejci uvařenými natvrdo, nebo iberskou šunkou.
- Arranque Roteño – Je podobná polévce Salmorejo, ale je hustší. Tuto verzi používejte spíše jako dip než jako polévku.
- Cojondongo – Je to velmi hustá polévka, i když většina lidí by ji nazvalaspíše salátem. Cojodongo se připravuje z česneku, petržele, rajčat a zelené papriky.
- Gazpacho Manchego – Je oblíbené v jihozápadní a střední části Španělska, jedná se o dušené maso a podává se teplé. Recepty zahrnují použití masa, jako je králík nebo drůbež, dále se přidávají houby, česnek, chléb a rajčata.
