Rozinka x hrozinka

Čerstvé plody hroznového vína se nazývají hrozny. Usušené hrozny, které se dávají do koláčů nebo do vánočky, se někdy označují jako hrozinky a jindy jako rozinky.

Hrozinky se odvozují od českého „hrozen“, kdežto rozinky mohou vycházet z německého rosine, francouzského raisin a úplně nejpravděpodobněji z latinského racēmus. Správně jsou obě verze.

Příklady SPRÁVNÉHO použití slova rozinka:

  • Babička dává do vánočky rozinky.
  • Už jsi dal do kaše ty rozinky?
  • Do tradičních tvarohových koláčů se dávají rozinky.
  • Rozinky nemám moc ráda, do pečiva je nedávám.
  • Nezapomeň v obchodě koupit rozinky.

Příklady SPRÁVNÉHO použití slova hrozinka:

  • Mám rád hrozny čerstvé, ale chutnají mi hrozinky.
  • Bez hrozinek nemají mazance tu správnou chuť.
  • Moje sestra nesnáší hrozinky.
  • Do štrúdlu obvykle hrozinky nedávám, ale koláče si bez nich nedovedu představit.
  • Hrozinky se někdy dávají přímo do těsta a jindy zase do náplně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Current ye@r *