Tradiční babiččin jablečný závin. Pochoutka, po které se mlsně oblizují celé generace Čechů. Každý rok ochutná štrúdl mnoho turistů, ale na jídelních lístcích v restauracích a cukrárnách je tato laskomina označována jako štrůdl. Jaký tvar je pravopisně správně?
Správně se píše jen štrúdl (s čárkou)
Jediná správná varianta je štrúdl. Jablečný štrúdl má v Čechách dlouhou tradici, ale samotné slovo pochází z německého Apfelstrudel. U tohoto převzatého slova je podle Pravidel českého pravopisu přípustná pouze varianta štrúdl. Ani v z hlediska historie nebyla používána varianta s kroužkem.
Štrúdl může v češtině mít dva různé významy. Slovo štrúdl může označovat oblíbenou pochoutku z listového, nebo kynutého těsta, které je obvykle plněné jablky, rozinkami a oříšky. Je mnoho receptů, podle kterých se peče štrúdl s různými obměnami surovin. Druhý význam slova štrúdl je přenesený a označuje zástup lidí, nebo kolonu aut.
Mnoho restaurací a kaváren umí upéct delikatesu v podobě štrúdlu, ale málokdo dokáže napsat štrúdl ve správném tvaru do jídelního lístku.
Příklady SPRÁVNÉHO užití slova štrúdl:
- Maminka umí péct výborné buchty, ale na babiččin jablečný štrúdl je prostě lepší.
- Štrúdl za 50 korun? To si strčte za klobouk!
- Štrúdl se šunkou a sýrem? To bych nežral.
- Musím vyzkoušet ten nový recept na štrúdl.
- Štrúdlu můžu sežrat klidně celou šišku.
- Sněz ten poslední kousek štrúdlu, ať můžu umýt pekáč.
- S tím štrúdlem s oříšky se babička opravdu vytáhl. Byl bezvadný.
- Bez štrúdlu domů nelez.
Už jste četli? Jak správně třídit odpad
Zdroj: justfreetools.com